Terva on hiilivetyjen ja vapaan hiilen musta seos, joka on luonteeltaan öljyn kaltainen. Matalassa hapen tilassa voimme tuottaa tervaa polttamalla puuta tai turvetta.

Tervan käyttö
Pintojen kyllästäminen tapahtuu käyttämällä tervaa. Sitä käytetään esimerkiksi puisten veneiden ja alusten suojelemiseksi rotilta, suojelemaan historiallisten kirkkojen kattoja jne. Pohjoisessa tarve kasvoi jatkuvasti, johtuen suurista löytöretkistä ja kolonialismista. Koska puiset purjelaivat koostuivat laivastoista kaikkialla maailmassa viidennentoista ja kuudennentoista vuosisadan aikana, terva oli siksi erittäin tärkeä asia, koska se oli suurten laivastojen aikakausi.

Tervan polttoalueet
Suomessa, Pohjanmaalla ja itäisissä osissa, kuten Kainuussa, olivat tervan polttamisen tärkeimmät alueet. Kainuu tuli kuudennentoista ja yhdeksännentoista vuosisadan välisenä aikana merkittäväksi tervan tuottaja-alueeksi Suomessa, koska tarjolla oli paljon metsiä, jotka olivat erittäin hyödyllisiä tervojen polttamisessa ja tarjoasivat myös hyvät kuljetusreitit. Keisarin tie ja Oulujoki ovat esimerkkejä kuljetusreiteistä. 1700-luvulla tervan polttaminen perustettiin Suomen itäosissa ensimmäisenä teollisuuslähteenä.

Tervapitoisen puun hankkiminen

Tervan raaka-aine on havupuu; pääasiassa mäntyä käytetään raaka-aineena tervan saamiseksi. Noin viisi vuotta ennen tervan valmistusta valmisteltiin kaikki tervan polttoainesäiliöt. Puunpoisto tehtiin kevätkaudella puiden alaosassa hakkuutyökalun avulla korkeimmalle korkeudelle maasta, johon ylettyy . Puun pohjoispuolelle jätettiin kuoren nauha leveäksi kuin kämmen. Tämän prosessin jälkeen puulle tarjottiin lepoa antamalla puun seistä seuraavien kolmen vuoden ajan niin, että puun sydämessä hartsin annettiin keskittyä. Sen jälkeen leikkaus tehtiin samalla tavalla puun yläosassa ja sen jälkeen kahden tai useamman vuoden ajan sen annettiin olla. Kun puut olivat kuivuneet, ne ovat kaatuneet syksyllä, ja sitten talvella se tuotiin tervahautaan. Lopuksi puu leikataan.

Rakentaminen kuoppaan
Kuopan pohjan muoto oli kuin suppilo ja saven, suon mutan ja kuusen palojen avulla suppilo suljettiin. Kaivossa oli tynnyreitä, joissa tervaa valutettiin suppilon pohjalta johdetusta puuputkesta. Hiekka- tai maaperäisessä rinteessä, tehtiin tervaa polttavan kuopan rakentaminen niin, että vähemmän kaivamista tarvittiin kaivoksen rakentamisessa, jossa tervan oli tarkoitus valua pitkin taimia, jotka oli vuorattu kuopan reunaan ja sopivasti hienonnetut männynpätkät pinottiin kuopan yläosaan. Tukkeutumisen estämiseksi keskelle asetettiin pino puut ja peitettiin turpeella. Kuoppa oli valmis polttoa varten usean päivän kuluttua. Kaivoksen pinoaminen kuoppapäällikön johdolla urakka kesti useita päiviä. Tämän jälkeen kuoppa on valmis käynnistämään palamisprosessin.