Nykyään tervan polttamista noudatetaan enimmäkseen perinteenä, jossa kuoppatervan polton asiantuntija siirtää taidot seuraavalle tasolle. Jokainen tervanpolttoprosessin vaihe edellyttää laaja-alaisia taitoja, jotka alkavat kuopan rakentamisesta, palon hallitsemisesta ja tulipaloprosessin onnistuneesta loppuunsaattamisesta. Palomestari pitää lämpötilan ja savun hallinnassa niin, että tarkkaa vaadittua lämpötilaa ylläpidetään tervan tuotannossa. Koko yhteisö seuraa ja harjoittaa tervan polttoprosessia. Kaikki taidot opitaan käyttämällä aikaa harjoitteluun. Kirjallisuus osoittaa, että tervanpolttokuoppa on osoittanut suurta vaikutusta maan talouteen ja ammattitaitoinen kuoppamestari oli laajasti kysytty.

Tar burning has seen so many Ups and downs, in recent years, Tar burning is in limelight because of the high demand for skilled fire masters and limited tar production. Now the future of this tradition is in the hands of newly skilled pitmasters.